1932 - 2003
Navn: J(ohn). R(ay). Cash, senere Johnny Cash
Født: 26. februar 1932
Forældre: Ray Cash og Carrie Cloveree Rivers
Søskende: Roy, Margaret Louise, Jack, Reba, Joanne og Tommy
Hustru: Vivian Liberto (1954-66) og June Carter (1968-2003)
Børn: Kathy, Rosanne, Tara, Cindy med Vivian Liberto og John Carter Cash med June Carter
Barndommen i Dyess
Johnny Cash blev født 26. februar 1932 i Kingsland Arkansas, men flytter allerede tidligt med familien til Dyess i Arkansas. Det er under den Store Depression, og familien har fået et hus i et uopdyrket område som led i Franklin D. Roosevelts ”New Deal”. Familien var fattige, og de levede af at høste bomuld, hvor Cash tidligt var med ude i felten. Det var her Cash først opdagede sin kærlighed til sang, som han lærte af hans mor, og ivrigt brugte i marken, hvor der blev sunget salmer og gospelmusik. Cash lyttede også ivrigt til musikken fra familiens éne radio, og begyndte allerede tidligt at drømme om at synge.
De unge år
Den 12-årige Cash og hans familie får et kæmpe chok i 1944, da hans storebror, Jack, dør i en alvorlig arbejdsulykke på et savværk. Jacks død ville følge Cash hele livet, både som en inspiration og som en sjælesorg. Cash stødte allerede på tragedie i en tidlig alder, og det gav ham en større dybde og forståelse for tilværelsens mere smertelige aspekter. Da Cash senere kom i high school var hans musikalske drømme helt vakte, og han tjente penge på at skrive digte til hans kammeraters skoleopgaver, og optrådte også nogle gange i radioen med sang. Cash dimitterede i 1950, og tilsluttede sig kort tid derefter US Air Force.
Militærtiden, Vivian og den første guitar
Efter indledende træning i USA, blev Cash sendt til Landsberg i Tyskland. Her tjente han som morseoperatør, der opfangede signaler sendt fra den Røde Hær i Østeuropa. Arbejdet var slidsomt og krævende, så Johnny brugte meget af sin tid på at lytte til musik og skrive breve til den unge pige, Vivian Liberto, som han havde mødt 3 uger før han blev udsendt. Cash var plaskforelsket og havde en omfattende korrespondance med Vivian, men fik også sine første musikalske erfaringer med et lille band i Landsberg. Det var også her, at Cash købte sin første guitar, og bl.a. fik inspirationen til sin legendariske sang, Folsom Prison Blues, som kom efter at have set en film i biografen om selvsamme fængsel. Da Johnny Cash kom tilbage til USA i 1954 var han fast besluttet på at gifte sig med Vivian, og at uddanne sig til at kunne arbejde på radioen.
SUN Studio
Kort tid efter at Cash kommer tilbage til USA er han gift med Vivian, flyttet til Memphis og arbejder arbejder som sælger af hvidevarer. I sin fritid spiller Cash sammen med Luther Perkins og Marshall Grant, de originale Tennessee Two. Her bliver Cash også bekendt med det lokale pladeselskab, SUN Studio, og efter gentagne forsøg får Cash en audition med ejeren, Sam Phillips. Phillips er skeptisk i starten, men bliver fanget af Cash, og ender med at skrive kontrakt med ham. På SUN får Cash sine første hits med ”Hey Porter” og Cry! Cry! Cry!”, og senere bliver ”Folsom Prison Blues” og ”I Walk The Line” også store hits – karrieren er skudt i gang!
Nyt pladeselskab og ny kærlighed
Johnny Cash havde ikke været på SUN længe før han begyndte at føle sig begrænset. Han fik derfor en ny kontrakt med Columbia Records i 1958, hvor han skulle ende med at være i 28 år, frem til 1986. Hos Columbia fik Johnny Cash endelig lov til at spille sit elskede gospelmusik, og hans andet album på pladeselskabet var et gospelalbum. Samtidig med sine stabile udgivelser, fortsatte Johnny Cash med at turnere, og det var her han første gang kom til at performe med Carter-familien og hans fremtidige kone, June Carter. De to bliver hurtigt gode venner, og ender til sidst med at forelske sig i hinanden. Dette resulterer i sangen “Ring of Fire”, skrevet af June Carter om den daværende forbudte kærlighed til Johnny Cash.
Johnny Cash bliver en outlaw
De mange koncerter og ture tager hårdt på alle, og allerede i 1950’erne begynder Cash at tage amfetaminpiller for at holde sig kørende. I 1960’erne er der tale om et reelt misbrug, og tilværelsen bliver hård for Cash. Han anholdes flere gange, hvor han overnatter i arresten, og hans ægteskab til Vivian ender i en skilsmisse i 1966. Johnny Cashs periode i 60’erne giver ham et image som en rebel, en outlaw. Misbruget er dog for meget, og efter en vedvarende indsats fra June, familie og venner, kommer Cash gradvist ud af afhængigheden. Pillerne skulle dog komme tilbage med jævne mellemrum.
Folsom og kæmpestjernen Cash
I 1968 vælger Cash at indspille to livekoncerter i Folsom Prison, som bliver starten på hans status som en superstjerne i amerikansk musik. Albummet fra Folsom bliver prist højt, og i de kommende år udgiver Cash flere anpriste albums, og spiller mange og store koncerter i USA og Europa. I 1970 inviteres han til at spille i det Hvide Hus, og i 1971 udgives “Man in Black”, som Cash nu er begyndt at kendes for. Cash bruger sin status til at tale de hjælpeløses sag, imod krigen i Vietnam og for indianernes rettigheder. Efter at være kommet af pillerne, vender Cash også tilbage til hans barndomstro, og Kristendommen begynder at spille en meget stor rolle i hans liv, bl.a. i hans venskab med Billy Graham.
Cash på TV og film
Ved siden af sin musik spillede Cash også med i flere film og serier igennem sin karriere. Han spillede både cowboy, en analfabetisk far, skydegal kriminel og John Brown i en serie om den Amerikanske Borgerkrig. Størst var dog The Johnny Cash Show, hvor han var vært for et musikalsk show, der havde en masse musikere på, store som små. To af de prominente gæster var f.eks. Bob Dylan og Roy Orbison, men der var også andre gæster – bl.a. Kris Kristofferson, den oprindelige forfatter til “Sunday Morning Coming Down”.
Stop på Columbia og Highwaymen
I 80’erne spillede og performede Cash sammen med hans venner og countrystjerner, Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson. De fire turnerede som The Highwaymen, og var countrymusikkens første supergruppe. 80’erne betød også en afslutning på Cashs samarbejde med Columbia, som valgte at fritstille Cash, da de mente han ikke tjente nok penge. 80’erne betød et fald i salg, både af plader og til koncerter, som delvist forklarede Columbias valg. Efter Columbia kom Cash over på Mercury Records, men det gjorde ikke situationen meget bedre. Det var på dette lavpunkt i hans karriere, at Cash og Rick Rubin fandt hinanden.
Rick Rubin og American Recordings
Rubin og Cash møder hinanden i første halvdel af 90’erne, og indgår et samarbejde om at lave musik sammen, for Rubin ser et kæmpe potentiale i Cash. Musikken er en helt ny stil for Cash, hvor det første album, American Recordings (1994), kun består af Cash og hans guitar. Albummet bliver en kæmpe succes, og giver Cash en musikalsk og kreativ renæssance. Samarbejdet med Rubin bærer stor frugt, og de følgende år udgiver Cash yderligere 3 albums, Unchained (1996), American III: Solitary Man (2000) og American IV: The Man Comes Around (2002). De nye albums viser en helt ny side af Cash, og får et nyt ungt publikum til at lytte til hans musik.
Cashs sidste tid og arv
I de sidste år af sit liv lider Cash af en del komplikationer fra diabetes, men fortsætter med at synge, skrive og spille musik. I maj 2003 dør June Carter efter en hjerteoperation, og Cash dør selv godt 4 måneder senere, den 12. september. Cash efterlod sig en kæmpe musikalsk arv, med over 1.000 skrevne sange, og 97 udgivne albums. Efter hans død udkom der yderligere 3 albums med American Recordings: Unearthed (2003), American V: A Hundred Highways (2006) og American VI: Ain’t No Grave (2010).