1935 - 1977

Navn: Elvis Aaron Presley 

Født: 8. januar 1935
Død: 16. august 1977 

Forældre: Vernon og Gladys Presley 
Søskende: Tvillingebroderen Jessie Garon. Dødfødt. 

Hustru: Priscilla Ann Presley (1. maj 1967 – 9. oktober 1973)

Børn: Lisa Marie Presley (1. februar 1968)

De tidlige år

Elvis Aaron Presley bliver født under beskedne kår i et lille bitte 2-værelses træhus, et såkaldt “Shotgun Shack”,  i Tupelo, Mississippi.

Elvis vokser op som Vernon og Gladys Presleys eneste barn. De er fattige, men gør alt hvad der står i deres magt for at give sønnen en god opvækst.

Hans musikinteresse vækkes tidligt, blandt andet fordi forældrene er flittige kirkegængere, hvor især gospelkorene fanger den unge Elvis’ interesse

Som tiårig melder lille Elvis sig til en talentkonkurrence ved det årlige “Mississippi-Alabama Fair and Dairy Show” der bliver afholdt i Tupelo. Han bliver nødt til at stå på en stol for at nå mikrofonen, mens han synger “Old Shep”. Det bliver spillet på den  lokale WELO-radiostation, men desværre findes optagelsen så vidt vides ikke. 

 Elvis bliver, ifølge sig selv, nummer fem og vinder foruden værdibilletter til brug på ture på markedets forlystelsesplads også en endefuld fra sin mor fordi han prøver de ‘farlige’ forlystelser.

den første guitar

Da Elvis fylder elleve, ønsker han sig en cykel eller et haglgevær i fødselsdagsgave, men eftersom forældrene ikke har råd til det, får han en guitar i stedet. Den bliver købt i Tupelo Hardware Store.

Så snart Elvis får guitaren begynder han at lære at spille. Inspirationen får han fra kirken, de bluesmusikere, der bor i hans kvarter samt fra countrymusikken, som han hører i radioen.

En ung Elvis kan ses yderst til højre på billedet.

familien flytter til memphis

I 1948 flytter familien til 370 Washington Street i Memphis, Tennessee, i håbet om at forbedre deres levevilkår.

Flytningen til Memphis bliver dog ikke, hvad familien har håbet på. De lever stadig under forholdsvis trange kår.

Elvis går på Humes High School og bliver af kammeraterne opfattet som flink, men er alligevel en outsider på grund af sin frisure og tøjstil, men også på grund af sin brændende musikinteresse.

Alt sit tøj køber han på Beale Street, hvor også de fleste sorte handler ind, og det er gennem dem, han lærer R&B-musikken at kende som den musik, der kommer til at påvirke ham allermest.

Han optræder til en musikkonkurrence på skolen, får det største bifald og vinder – noget der opmuntrer ham til at fortsætte med at udøve musik.

den første demo

I 1953 går Elvis ud af skolen og her derefter flere forskellige jobs.

Blandt andet arbejder han som lastbilchauffør.

Han drømmer om at kunne forsørge sig som sanger, og indspiller en demosingle hos Sun Records i Memphis.

Det koster ham fire dollars.

Singlen giver han til sin mor.

SUN Records & RCA

I januar 1954 vender Elvis tilbage til studiet for at indspille endnu en demo.

Denne gang møder han studiets ejer, Sam Phillips, der bliver tilstrækkeligt interesseret i den unge mand med den spøjse fremtoning til at give ham en chance.

Elvis bliver ført sammen med guitaristen Scotty Moore og bassisten Bill Black, og sammen med dem indspiller han plader og optræder på små klubber.

Nummer 1 på countrylisten

Elvis indspiller fem singler for SUN Records og flere af numrene regnes i dag som rockklassikere, som for eksempel “That’s All Right Mama”, “Blue Moon of Kentucky”, “Good Rockin’ Tonight” og “Baby Let’s Play House”.

Da den femte single, “I Forgot to Remember to Forget”, med “Mystery Train” på B-siden, pludselig ryger op som nummer et på countrylisten i november 1955, bliver det klart, hvilket potentiale den unge kunstner besidder, og RCA Victor køber hurtigt hans pladekontrakt med SUN.

Sam Phillips sælger kontrakten for 35.000 dollars, hvilket naturligvis bagefter ser ud som en overmådelig dårlig handel, men dengang er det nærmest en astronomisk sum.

RCA

To dage efter sin 21-års fødselsdag, den 10. januar 1956, indspiller Elvis for første gang hos RCA.

Blandt numrene er “Heartbreak Hotel”, der unkommer som single to uger senere. I løbet af tre uger har den solgt 300.000 eksemplarer! Den ligger som nummer et på Billboards popliste i otte uger, og den bliver også nummer et på countrylisten samt nummer fem på R&B-listen.

I marts udkommer Elvis’ første album, “Elvis Presley”. Det går nummer et på Billboards popalbumliste, og den første af Elvis’ plader, der sælger guld, det vil sige over 500.000 eksemplarer!

Elvis vækker forargelse

Elvis optræder i flere TV-shows, og selvom de amerikanske teenagere er vilde med ham, vækker han forargelse bland forældre og journalister, der bestemt ikke bryder sig om hans alt for udfordrende bevægelser og de alt for tydelige ‘negroide indflydelseskilder’ i hans musik. 

Helt galt går det i juni 1956, hvor Elvis optræder i The Milton Berle Show. Elvis spiller “Hound Dog”, og hans optræden bliver skarpt kritiseret. Moralens vogtere anser ikke Elvis’ hoftevrid for passende TV-underholdning, og resultatet bliver at Elvis i en årrække fremover kun må vises fra hoften og op.

Filmkarrieren

I november 1956 er der premiere på Elvis’ første spillefilm, “Love Me Tender”. Den bliver en enorm kassesucces, og Elvis høster rod for sit skuespiltalent.

Langt de fleste af de film Elvis indspiller får, lige efter premieren, en god placering på biograflisterne, men ryger hurtigt ud igen.

Elvis’ navn alene garanterer filmene en vis opmærksomhed, men kvaliteten er meget svingende, og kan derfor ikke fastholde publikums interesse i længere tid. Elvis er frustreret over de mange dårlige manuskripter til lavbudgetfilm, han får tilbudt, da hans ambitioner som skuespiller er langt højere, end hvad Hollywood har i tankerne, og han får aldrig rigtigt chancen for at vise sit sande skuespiltalent.

Elvis indspiller i alt 31 spillefilm og 2 dokumentarfilm.

Comeback

I 1968 forbereder Elvis en julespecial, der skal sendes i TV. Den bliver lavet i samarbejde med symaskineselskabet Singer.

“Singer presents… Elvis” bliver vist den 3. december 1968 og bliver i den grad et comeback for Elvis. Så meget, at showet fremover bliver kendt som “’68 Comeback Special”. Showet høster ros fra kritikere og publikum, som Elvis har i sin hule hånd fra showets start.

Elvis’ naturtalent, karisma, sensualitet og scenenærvær har ikke taget skade af årene i Hollywood – det har bare været gemt væk.

Det viser sig at han ikke bare er lige så god, som han var i starten af sin karriere – men faktisk langt bedre! I en alder af 33 ser han bedre ud end nogensinde, og han synger og bevæger sig gennem showet med matchet stil og selvsikkerhed – selvom han bag scenen er rystende nervøs.

las vegas og på tourné

Efter sit comeback tager Elvis på tourné rundt omkring i USA, og spiller et ærefrygtindgydende antal koncerter på bl.a. International Hotel i Las Vegas.

Elvis bliver kørt gennem et meget hårdt program der består af studieindspilninger og konverter, og det slider på helbredet.

De sidste år af sit liv er Elvis flere gange indlagt på hospitalet.

den sidste dag

Den 16. august 1977 omkring kl. 00:30 vender Elvis hjem til Graceland umiddelbart efter midnat. Han har været ved tandlægen. 

Klokken 4 om morgenen spiller Elvis racquetball (en slags amerikansk squash) med vennerne, inden han sætter sig ved pianoet og synger “Blue Eyes Crying in the Rain” og “Unchained Melody”. Det bliver de sidste sange, Elvis synger, hvorefter han trækker sig tilbage for at hvile sig.

Få timer senere dør han af et hjertetilfælde.

Ambulancen kommer, men for sent. Klokken 15.30 bliver Kongen af Rock’n’Roll erklæret død, og klokken 16.00 kan verdenspressen afsløre den sørgelige nyhed …