ELVIS PRESLEY

1935-1977

Navn: Elvis Aaron Presley 
Født: 8. januar 1935 
Forældre: Vernon og Gladys Presleys 
Søskende: Tvillingebroderen Jessie Garon døde ved fødslen 
Hustru: Priscilla Ann Presley 
Børn: Lisa Marie Presley (født 1. februar 1968)

DE TIDLIGE ÅR

Elvis Aaron Presley blev født den 8. januar 1935 under beskedne kår i et lille bitte hus i Tupelo, Mississippi. Elvis voksede op som Vernon og Gladys Presleys eneste barn. De var fattige, men gjorde alt hvad der stod i deres magt for at give sønnen en god opvækst. Hans musikinteresse vaktes tidligt, blandt andet fordi forældrene var flittige kirkegængere. Som tiårig sang han til en talentkonkurrence på et marked i Tupelo og blev nummer to. Gevinsten var på 5 dollars samt gratis turer på markedets forlystelsesplads.

DEN FØRSTE GUITAR

Da Elvis fyldte elleve, ønskede han sig en cykel i fødselsdagsgave, men eftersom faderen ikke havde råd til det, overtalte moderen ham til at ønske sig en guitar i stedet. Så snart Elvis havde fået sin guitar, begyndte han at lære at spille. Sin inspiration fik han fra kirken, de sorte bluesmusikere, der boede i hans kvarter samt fra countrymusikken, som han hørte i radioen.

FAMILIEN FLYTTER TIL MEMPHIS

I 1948 flyttede familien til Memphis, Tennessee, i håbet om at forbedre deres levevilkår. Flytningen til Memphis blev ikke, hvad familien havde håbet på. De levede stadig under forholdsvis trange kår. Elvis gik på Humes High School og blev af kammeraterne opfattet som flink, men var alligevel en outsider på grund af sin frisure og tøjstil, men også på grund af sin brændende musikinteresse. Alt sit tøj købte han på Beale Street, hvor også de fleste sorte handlede ind, og det var gennem dem, han lærte R&B-musikken at kende som den musik, der skulle komme til at påvirke ham allermest. Han optrådte til en musikkonkurrence på skolen, fik det største bifald og vandt – noget der opmuntrede ham til at fortsætte med at udøve musik.

FØRSTE DEMO

I 1953 gik Elvis ud af skolen og havde derefter flere forskellige jobs. Blandt andet arbejdede han som lastbilchauffør. Han drømte om at kunne forsørge sig som sanger, og derfor indspillede han en demosingle hos Sun Records i Memphis. Det kostede ham fire dollars. Singlen gav han til sin mor.

SUN RECORDS & RCA

I januar 1954 vendte Elvis tilbage til studiet for at indspille endnu en demo. Denne gang mødte han studiets ejer, Sam Phillips, der blev tilstrækkeligt interesseret i den unge mand med den spøjse fremtoning til at give ham en chance. Elvis blev ført sammen med guitaristen Scotty Moore og bassisten Bill Black, og sammen med dem indspillede han plader og optrådte på små klubber.

NUMMER 1 PÅ COUNTRY LISTEN

Elvis indspillede fem singler for Sun Records og flere af numrene regnes i dag som rockklassikere, som for eksempel “That’s All Right Mama”, “Blue Moon Of Kentucky”, “Good Rockin’ Tonight”, “Baby Let’s Play House” og “Mystery Train”. Da den femte single, “I Forgot To Remember To Forget”/”Mystery Train”, pludselig røg op som nummer et på countrylisten i november 1955, blev det klart, hvilket potentiale den unge kunstner besad, og RCA Victor købte hurtigt hans pladekontrakt med Sun. Sam Phillips solgte kontrakten for 35.000 dollars, hvilket naturligvis bagefter ser ud som en overmådelig dårlig handel, men dengang var det nærmest en astronomisk sum.

RCA

To dage efter sin 21 års fødselsdag, den 10. januar 1956, indspillede Elvis for første gang hos RCA. Blandt numrene var “Heartbreak Hotel”, der udkom som single to uger senere. I løbet af tre uger havde den solgt 300.000 eksemplarer. Den lå som nummer et på Billboards popliste i otte uger, og den blev også nr. et på countrylisten samt nr. fem på R&B-listen. I marts udkom Elvis’ første album, “Elvis Presley”. Det blev en etter på Billboards popalbumliste og den første af Elvis’ plader, som solgte guld dvs. over 500.000 eksemplarer.

ELVIS VÆKKER FORAGELSE

Han optrådte i flere TV-shows og vakte forargelse blandt teenageres forældre og journalister, der ikke brød sig om hans alt for udfordrende bevægelser og de tydelige sorte indflydelseskilder i hans musik. Specielt da han optrådte med “Hound Dog” i The Milton Berle Show i juni 1956, blev han skarpt kritiseret. Moralens vogtere anså ikke Elvis’ hoftevrid for passende TV-underholdning.

FILMKARRIEREN

I november 1956 havde Elvis premiere på sin første spillefilm, “Love Me Tender”. Den blev en enorm kassesucces, og Elvis fik god kritik for sit skuespiltalent. 
Langt de fleste af de film Elvis indspillede fik, lige da de havde præmiere, en god placering på biograflisten, men røg hurtigt ud igen. Elvis’ navn garanterede filmene en vis opmærksomhed, men eftersom kvaliteten var meget svingende, kunne de ikke fastholde publikums interesse i længere tid. Elvis var meget frustreret over de dårlige manuskripter i de lavbudgetfilm, hvor han fik tilbudt roller. Hans ambitioner som skuespiller var langt større end, hvad Hollywood havde i tankerne, og de muligheder han fik for at demonstrere sit sande skuespiltalent var uendeligt få. Elvis indspillede 31 spillefilm og 2 dokumentarfilm.

COMEBACK

I 1968 forberedte Elvis den TV-special, der kort og godt kom til at hedde “Elvis”, og som blev hans comeback. Den blev vist 3. december 1968 i amerikansk TV, og fik en fantastisk god kritik såvel fra kritikkerne som fra publikum. Hans naturtalent, karisma, sensualitet og scenenærvær havde ikke taget skade af årene i Hollywood, han havde bare ikke fået lov at vise ret meget af al sin kapacitet. Nu viste det sig, at han ikke bare var ligeså god, som han havde været i starten af sin karriere, han var til og med bedre. I en alder af 33 år så han bedre ud end nogensinde, og han såvel sang som bevægede sig med stil og selvsikkerhed.

PÅ TOURNÈ

Efter sit comeback havde Elvis mange koncerter på bl.a. International Hotel i Las Vegas og turnerede også rundt i landet. Det var til tider et meget hård program både med studieindspilninger og koncerter. Det sled på helbredet og gennem de sidste år af sit liv var Elvis flere gange indlagt på hospitalet.

DEN SIDSTE DAG

Den 16. August 1977 vendte Elvis tilbage til Graceland umiddelbart efter midnat efter et sent besøg hos tandlægen. I de sene timer forberedte han de sidste detaljer i forbindelse med turnéen, der skulle indledes i Portland, Maine dagen efter. Hen på morgenen trak han sig tilbage til sit soveværelse for at hvile sig. Få timer senere døde han af et hjertetilfælde. Den sørgelige nyhed blev offentliggjort om eftermiddagen, og få timer efter vidste hele verden besked.